Piața funciară

În comparație cu 2013 în prima jumătate a anului 2014 prețul terenurilor a scăzut cu o medie de 5%. O stare de stagnare profundă pe piața imobiliară a terenurilor i-au determinat pe mulți vânzători să afişeze prețuri mai mici. Dar chiar și aceste masuri de reducerea considerabilă a preţurilor, nu a dus la cresterea vinzarilor terenurilor pe piață. In aşa condiţii de incertitudine a lua o decizie din partea cumparatorilor si chiar şi a vinzatorilor e destul de dificil. Dar pe piaţă mai exista si un segment de terenuri mai scumpe – exclusive. Aceste sunt în mod tradiţional situate în centrul orașului.strainii-ne-au-luat-6-din-tara-800-000-ha-de-teren-agricol-administrate-de-cetateni-din-afara-granitelor_1_size9

Ca terenuri exclusive le putem clasifica prin următoarele criterii: configuraţia terenului, infrastructura şi comunicaţiile dezvoltate, noduri de transport, caile de acces. De asemenea un rol important îl joca amplasarea terenului în cartier de elita, lipsa sau prezenţa blocurilor locative. În ultimii ani se observă o tendință de consolidare a terenurilor mici în sectorul privat, a două sau mai multe terenuri prin formarea unui teren cu suprafata de 15-20 ari. Ca rezultat companiile de construcții pe aceste terenuri construiesc blocuri locative. La rândul său, această tendință se manifesta negativ asupra valorii terenurilor amplasate in vecinatatea acestor blocuri locative ce duce la reducerea cererii şi preţul la aceste terenuri. În oraș ramin disponibile tot mai puţine terenuri pentru construcţii capitale. Dinamica prețurilor pentru aceste terenuri este foarte diferită în funcție de destinația și distanța față de centrul orașului.

Tendința pe piată terenurilor pentru construcţii faţa de anii precedenţi se manifestă prin cresterea ofertei faţa de cerere de cîteva ori. Aceasta s-a reflectat direct prin situația prețurilor actuale: valoarea terenurilor a scăzut în prima jumătate a anului cu o medie de 5%.

Cererea pentru terenuri ca o investiție a scăzut brusc în timpul crizei, rămâne la un nivel destul de scăzut aşa tip de investiţii de lungă durată.

Atractivitatea scăzută faţa de terenuri pentru construcţii se explică prin urmatoarele momente:

1- Terenurile pentru construcţie ca obiecte de investiții au caracteristici cum ar fi lichiditatea, profitabilitatea și riscurile.

2- Astăzi terenul pentru construcţii şi-a pierdut mult din atractivitatea sa pe piaţă, lichiditatea fiind destul de scăzută în aceste condiții pe piața imobiliară, terenurile nu pot fi vândute intr-un termen scurt. Majoritatiea terenurilor puse la vinzare pe piaţă au fot achiziționate in perioada pre-criză, fără o analiză aprofundată a utilizării mai eficiente a acestora și au fost procurate în scopuri speculative de a le realiza la un preţ mai mare.

3- De asemenea este demn de remarcat faptul că în ultimii ani, exista tendința de scădere a cererii și creștere a numărului de oferte la vînzarea caselor de locuit individuale.

Creșterea ofertei pe piaţă a caselor de locuit individuale cu mai mult de 20% (în principal datorită suburbiilor Chișinăului), aceasta se reflectă prin scăderea prețurilor cu circa 5-7% care duce la rindul sau din ce în ce mai mult la amînarea procurarii unui teren pentru construcţia caselor individuale.

Trimite prietenilor

Email Agent