Ce prognoze fac experții pentru anul 2015

Potrivit datelor Bursei Imobiliare Lara, în luna noiembrie 2014 prețul mediu al apartamentelor din Chișinău era de 572 euro/m2, fiind în scădere cu 7 euro faţă de noiembrie 2013. Expertul imobiliar Nicolae Ostafeiciuc spune că pentru anul viitor nu este nici un motiv de creștere a prețului la apartamente. În ultimii ani prețul mediu al apartamentelor din țara noastră a fost în scădere. Criza din regiune care s-a înregistrat în acest an are un impact negativ asupra sectorului imobiliar. Pentru luna noiembrie 2014 prețul mediu al unui m2 al apartamentelor este de 572 euro, fiind în scădere cu 7 euro faţă de noiembrie 2013. Cele  mai mici prețuri rămân pentru apartamentele cu 4 camere pe piața secundară, care se vând foarte greu sau deloc. Pentru mansarde practic nu există nici oferte și nici cerere.

tabel3

Expertul imobiliar Nicolae Ostafeiciuc ne spune că apartamentele se vând mai greu în acest an. „Faptul că în acest an au crescut prețurile la produsele de larg consum, face ca potențialii clienți să posede mai puțini bani pentru achiziționarea imobilelor. În plus mai există multe persoane care doresc să emigreze definitiv din țară. Evident că acest fapt erodează semnificativ numărul de potențiali clienți dispuși să cumpere un imobil”, a subliniat expertul.

diagrama6

Preţul mediu  pe piaţă al uni m2 al apartamentelor din municipiul Chişinău, pentru luna noiembrie 2014 (euro). În statistică nu sunt incluse casele individuale.

„Referitor la mansarde nu avem practic nici cerere și nici oferte pentru acest tip de imobil. Dacă cineva încearcă să propună o mansardă, clienții nici nu doresc să audă despre acest tip de locuințe. Incendiul de pe str. Independenței și retragerea licenței mai multor dezvoltatori de mansarde a influențat negativ situația pentru acest tip de imobile. Este mai convenabil deja să cumperi un apartament la etaj în suburbie, prețul cărora începe de la 350-400 euro/m2 decât o mansardă. Oamenii se îngrijorează de faptul că această investiție nu este deloc sigură”, afirmă expertul imobiliar. Conform datelor de la primăria municipiului, în Chișinău există circa 20 de blocuri unde persoanele care au investit bani au fost înșelați de dezvoltatori și nu au primit imobilul în care au investit. Mansarda de pe str.Independenței care a ars în întregime se reconstruiește cu mare întârziere, față de graficul planificat inițial. În prezent practic nu există nici un dezvoltator de mansarde care să desfășoare lucrări de construcție.

Pentru anul viitor Nicolae Ostafeiciuc prognozează o scădere a prețurilor la imobile, care poate fi lentă sau bruscă, în funcție de situația economică. „Nu văd nici un motiv pentru ca prețurile la imobile să crească. Deprecierea valutei naționale micșorează capacitatea de cumpărare a populației, dat fiind că prețurile la imobile se raportează la euro. În plus dacă luăm în considerație că o mare parte din remiteri vin din Federația Rusă, unde valuta națională s-a depreciat semnificativ și veniturile reale sunt mai mici decât erau anterior.”

“Prognozele pot fi justificate numai în ceea ce priveşte pierderea volumului pieţei imobiliare. În prezent, problema pe piaţa secundară este una – calitatea locuinţelor lasă de dorit. De exemplu, a satisface cererea pentru clădiri rezidenţiale, în Chişinău, la preţul de 250 mii de euro, chiar şi acum, este aproape imposibil”, a spus agentul imobiliar. Potrivit lui, volumul pieţei imobiliare din capitală a scăzut nu atît din cauza lipsei banilor, cît din cauza lipsei de determinare a cumpărătorului.

“O categorie de potenţiali cumpărători aşteaptă scăderea preţurilor la imobile de locuit şi va aştepta încă mult timp. O altă categorie nu poate găsi locuinţa care să corespundă calităţii solicitate”, a accentuat acesta. Tărăburcă susţine că o locuinţă confortabilă poate fi găsită pe piaţa primară. Din acest considerent, acum, în Chişinău piaţa primară este mai activă. “Cererea pe piaţa primară este orientată spre locuinţa finisată. Cele mai solicitate sînt apartamentele cu două şi trei odăi cu suprafaţă de 90-100 m.p.”, a explicat sursa citată. În acelaşi timp, specialistul a menţionat că pe piaţa primară a imobilelor din capitală, problema calităţii şi a protecţiei resurselor financiare alocate de cumpărători este la fel de acută ca şi pe piaţa secundară. În opinia lui Dmitrii Tărăburcă, problema pieţei imobiliare din capitală poartă un caracter clasic. Una dintre probleme ţine de lipsa administrării corespunzătoare din partea statului.

“Funcţionarii sunt preocupaţi de felul cum să facă bani şi să obţină beneficii politice. Piaţa imobiliară nu intră în interesele lor. Însă chiar dacă intră, atunci doar în formă speculativă. Aparatul administrativ nu reglementează piaţa, ci este singur un jucător al acestei pieţe. Politicienii încearcă să profite. Sistemul administrativ este orientat nu spre dezvoltarea şi soluţionarea problemelor, dar crearea problemelor şi pomparea banilor”, a precizat agentul imobiliar. Cu toate acestea, principala problemă a pieţei imobiliare din capitală sunt dificultăţile legate de creditarea participanţilor profesionişti.

În opinia lui, este puţin probabil ca participanţii profesionişti de pe piaţa imobiliară să poată atrage resurse ieftine şi pe termen lung pe o piaţă, de genul celei din Moldova. “O parte din constructori lucrează fără o analiză prealabilă şi au un management slab. Ei consideră cheltuielile pentru această activitate inutile. O astfel de atitudine însă duce de cele mai multe ori la faliment. Investitorul nu consideră astfel, prin urmare doar investitorii moldoveni pot să discute cu constructorii locali. Însă pe aceştia nu-i interesează operaţiunile de lungă durată”, a spus specialistul. El este convins că în actualele condiţii este imposibil de a transforma piaţa imobiliară.

“Împrumuturile financiare disponibile au devenit o problemă generală în Republica Moldova. În actualele condiţii, este puţin probabil să atragi resurse ieftine şi de lungă durată. Sistemul financiar este şi va rămâne un factor de descurajare, care va direcţiona piaţa în direcţia speculaţiilor. Participanţii profesionişti de pe piaţă nu vor fi în stare să lucreze la capacitate maximă cu un astfel de sistem financiar”, a spus Tărăburcă.

Directorul GOFMA Consulting a ajuns la concluzia că pe cât de trist nu ar fi, dar “pe piaţa imobiliară din Chişinău rău este totul şi pentru toţi: cumpărătorii nu vor aştepta ieftiniri, iar vânzătorii nu vor aştepta cumpărători”.”Piaţa imobiliară moare. Este trist un singur lucru – prea îndelungat este acest proces. O astfel de piaţă nu trebuie nimănui. Ţara are nevoie de o piaţă absolut nouă, orientată spre dezvoltare şi soluţionarea necesităţilor atât a participanţilor profesionişti, cât şi a potenţialilor cumpărători”, a spus Dmitrii Tărăburcă.

Trimite prietenilor

Email Agent