- Va aflati aici: Principala » Blog » Articole » Piaţa imobilului comercial
Piaţa imobilului comercial
Imobilul comercial ramîne unul dintre cele mai populare instrumente de investiţii. Acest tip de proprietate (imobilul comercial), este cu siguranţă, mai benefic, din punct de vedere a investiţiilor, decît cel locativ. Pentru comparaţie, un apartament cu un dormitor poate fi cumpărat în mediu cu 30.000 de euro (inclusiv mobilier şi echipamente), chiria acestui apartament va aduce, aproximativ 150 de euro pe lună, perioada de recuperare a investiţiei este de aproximativ 20 de ani. Cumpărarea spaţiilor nelocative, în capitală, aproximativ de 50 de metri pătraţi, va costa aproximativ 75.000 de euro (în mediu), chiria, respectiv, poate oferi venituri a circa 600-650 de euro pe lună (12-13 euro / mp.), investiţiile se vor recupera în aproximativ 10 ani. La ziua de azi, cea mai mare cerere o au spaţiile comerciale, în special cele mici (30-55 m.p.). Există cerere şi pentru spaţii de birouri – ele nu sunt suficiente. Acum nu demult, relativ, era mai simplu de transferat imobilul locativ în cel cu statut – nelocativ. Exista posibilitatea de a face din apartament un magazin sau un mic oficiu. În ultimul timp, este destul de dificil şi este nevoie de mai mult timp. O cerere sporită o au şi spaţiile de depozitare, care sunt amenajate cu sistema de încălzire şi au un nivel înalt de confort şi echipament tehnic. Periodic, există un deficit de acest tip de bunuri imobiliare, pe piaţa vînzărilor şi a chiriei, mai corect este să spunem că proprietarul solicită un preţ umflat pentru un potenţial cumpărător sau chiriaş ceea ce ultimii, în acest moment, nu sunt de acord.
În evaluarea profitabilităţii şi lichidităţii obiectului imobiliar, în primul rînd , ar trebui de ţinut cont de amplasare, acesta este un factor crucial. De cea mai mare cerere, la ziua de azi se bucură zona centrala (perimetrul străzilor Ştefan cel Mare, Izmail, Bucureşti, Puşkin), precum şi locurile cu o trecere sporită a pietonilor în, cartiere. De asemenea, foarte important este dacă încăperea se află pe prima linie a străzii principale sau nu. Acest lucru afectează foarte mult costul. În cazul în care există posibilitatea de a alege între depozit, birouri şi spaţii comerciale, desigur, de a investi în cel comercial este mai profitabil deoarece şi cererea este mai mare şi preţul chiriei este mai ridicat. Atunci cînd se investeşte în imobil comercial, este nevoie de ţinut cont, despre posibilele “capcane”. De exemplu, dacă aţi cumpărat un obiect pe piaţa primară de la dezvoltatori – există riscuri pentru întârzierea îndelungată în punerea în expluatare, sau mai rău, falimentul dezvoltatorului şi nefinisarea obiectului de investiţii. Investitorul trebuie să decidă pentru sine cît de mult este dispus de a risca, să “înghețe” sau să piarda banii proprii.
Dacă vorbim despre piaţa secundară, majoritatea clădirilor din centrul orașului sunt monumente arhitecturale. Acum au fost majorate sancţiunile pentru lucrările neautorizate asupra monumentelor. Prin urmare, achiziționarea de astfel de spaţii impune o povară destul de serioasă asupra proprietarului (coordonarea lucrărilor cu privire la proiectul de restaurare, restaurarea în sine, reparația rețelelor inginereşti, etc), adică, cheltuieli suplimentare. Acest lucru trebuie luat în considerare de investitor. Având în vedere rentabilitatea scăzută a depozitelor bancare de mai puţin de 10% pe an, atunci investițiile imobiliare permit obţinerea un venit stabil, pe termen lung, mai mare. Cumpărarea imobilului, prin intermediul banilor imprumutaţi, are sens numai în cazul cînd acesta este un obiect cu un flux financiar stabilit deja de la chiriaşi. Atunci, dobânda pentru împrumut va fi compensată din veniturile din chirie. Randamentul pentru imobilul comercial şi cel de birouri este de 10-11% anual. Deşi, randamentul penru imobilul comercial este de obicei cu 0.5-1% mai mare.