Piaţa imobilului comercial

În general, piaţa imobilului comercial, pe piaţa imobiliară din Moldova şi Chişinău, a fost caracterizată la nivel scăzut de activitate. Acest lucru se datorează stării de spirit şi de incertitudine în ce priveste sfera economică şi politică a ţării. Ca urmare, unii participanţi pe piată sunt în aşteptare, în speranţa că situaţia actuală din tară în viitorul apropiat, va fi clară şi previzibilă. Se poate afirma că spaţiile comerciale, mai ales achiziţionarea lor în proprietate, se bucură de puţină cerere, în principiu. Cu toate acestea volumul de oferte, inclusiv şi datorită vînzărilor forţate, este în creştere. În acest sens, a scăzut preţul de vînzare pentru spaţiile non-rezidenţiale. În prima jumătate a anului 2014 a avut loc o scădere a preţurilor de vînzare aproximativ cu 7,5% (8,8% – 5,5% birouri şi spaţii comerciale). În aceeaşi perioadă a anului trecut preţul a scăzut cu 10,0% (11,0% – 8,3% birouri şi spaţii comerciale). Preţul mediu a unui metru pătrat la birouri şi spaţii comerciale, pentru sectoarele din m. Chişinău, la sfîrşitul lunii iunie 2014, constituie:

Oficii:

- centru (Ştefan cel Mare) – 1700 euro/1m2_MG_7829

- în apropiere de centru – 900 euro/1m2

- alte sectoare (partea centrală) – 700 euro/1m2

- alte sectoare (zone periferice)- 450 euro/1m2

Spaţii comerciale:

- centru (Ştefan cel Mare) – 3600 euro/1m2

- în apropiere de centru – 1600 euro/1m2

- alte sectoare (partea centrală) – 2000 euro/1m2

- alte sectoare (zone periferice) – 650 euro/1m2

Pe piaţa de închiriere a proprietăţilor imobiliare comerciale în prima jumătate a anului 2014 cea mai mare cerere au avut-o obiectele mici de clasa econom, puţin a crescut cererea pentru segmentul business, dar obiectele imobiliare comerciale, clasa premium, practic, n-au avut cerere.

S-a păstrat tendinţa de deplasare a chiriaşilor în suprafeţe mai mici. În primele şase luni ale anului 2014 s-a înregistrat o scădere a ratelor chiriei cu aproximativ 5%, ceea ce este mai puţin decît scăderea costului la imobilul comercial, în general, dar acest lucru se datorează bazei cu un nivel scăzut de comparaţie de la începutul anului, cînd proprietarii scădeau preţurile în anticiparea “perioadei moarte” de pe piaţă (din ianuarie şi februarie).

În prima jumătate a anului 2014, cea mai mare parte a ofertelor pentru chirie, şi anume 70%, la fel au fost la birouri, 21% au fost ofertele pentru spaţiile de producere şi de depozitare, şi doar 9% – pentru spaţiile de retail. De cel mai mare interes din partea chiriaşilor, se bucură spaţiile pentru oficii, aproximativ 65%. 15% din cererea este formată de proprietăţi imobiliare industriale şi de depozitare, 20% – spaţiile comerciale.

La sfîrsitul primului semestru al anului 2014 ratele chiriei pentru birouri din centre de afaceri, din clasa A, au fost în intervalul 13-17 euro pentru 1m2 / lună şi 9-11 euro pe 1 m2 / lună la birourile de clasa B. Ratele sunt prezentate cu TVA inclus şi cheltuieli de exploatare.

Operatorii pieţii au remarcat o rata mare de neocupare în centrele de oficii, ceea ce se explică prin prognozarea nereuşita de către investitori încă la momentul proiectarii la majoritatea obiectelor. Neocuparea semnificativă, precum şi concurenţa în segmentul obiectelor imobiliare pentru oficii a provocat scăderea costului lor. În luna iunie, rata de neocupare a început să scadă, dar rămîne încă ridicată.

Ratele chiriei la suprafeţele din centrele comerciale profesionale sunt în intervalul de 13-22 de euro 1m2 / lună. Rata de neocupare în ele a crescut la 12% -17%, există o rotaţie mare de chiriaşi.

Ratele de capitalizare curente pentru birouri şi spatii comerciale în Chişinău, calculate în rezultatul observaţiilor statistice sunt:

• Birouri – 9,0%

• birouri (profesionale) – 9,5%

• spaţii comerciale – 10,5%

• spaţii comerciale (profesionale) – 14,0%

Trimite prietenilor

Email Agent