Piaţa chiriei imobilului locativ

La inceputul anului piața chiriei e pasivă, dezvoltîndu-se lent şi atingînd maximul cererii la sfîrşitul verii, perioadă care tradițional coincide cu începutul anului școlar. În general, piaţa serviciilor de chirie, nu a suferit schimbări esenţiale comparativ cu anii precedenţi. Este necesar de remarcat aici reducerea cererii chiriei la apartamentele în casele şi blocurile vechi, așa-numitele “Hruşciovca ” “Brejnevca “. Aceasta este rezultatul faptului că pe piața chiriei au început să fie propuse mai multe oferte de apartamente din blocurile noi construite, cu un aspect exterior şi interior net superior, dotate cu încălzire autonomă şi alte utilităţi moderne. În viitor, cererea pentru astfel de apartamente va fi în creştere şi va fi aplicabil referitor la apartamentele din clădirile noi, care sunt situate în zona centrală, rezidenţială şi care au o infrastructură dezvoltată. Costul chiriei, rămîne practic neschimbat la toate ofertele de închiriere. Mai mult, situația economică din țară nu a adus rezultate pozitive, criză continuă, în economie nu s-au atestat creşteri semnificative. Prin urmare, spre sfârșitul primăverii și începutul verii, pe piața chiriei ar putea fi observată déjà o reducere a preţurilor. Există diverse opinii ale specialiștilor cu privire la cuantumul reducerii preţurilor, dar cei mai mulţi vorbesc de o reducere de la 5-7 % până la 10 % pe perioada întregului an. Cea mai mare reducere la costul chiriei s-a constatat  în casele vechi. Unul dintre factorii de reducere a costurilor chiriei poate fi invocată și deprecierea monedei naționale față de moneda euro care rămâne principala monedă de plată şi calcul pentru serviciile oferite pe piața imobiliară din mun. Chișinău.

Reducerea costurilor chiriei la apartamentele cu suprafaţe “mici” cît şi la cele cu 1sau 2 odăi nu a fost atestată în anul 2013, rămînînd practic la nivelul anului trecut. Apartamentele cu trei şi patru odăi – se dau in chirie mai greu din cauza costurilor înalte la serviciile comunale. Unii proprietari recurg chiar la conservarea unei odăi, pentru a rezolva cumva problema de dare in chirie a apartamentului. Poate fi, de asemenea, remarcat faptul că la acest moment există o tendință de reducere a diferenței dintre costul chiriei pe termen lung la apartamente situate în centrul oraşului și între costul chiriei la apartamentele cu parametri egali, situate în alte zone ale orașului. În 2013, cele mai solicitate au fost apartamentele cu o odaie care se bucură de cea mai mare cerere. Dar cota acestor apartamente pe piață este mai mică decît cota celor cu 2 odăi, deoarece iniţial apartamente cu o odaie au fost construite mai puţine în comparaţie de cele cu două camere. Apartamentele cu 2 odăi constituie cea mai mare parte pe piaţa chiriei din Chişinău. Ponderea apartamentelor cu trei și patru odăi este cea mai mica. Oferta la aceste apartamente ca de obicei depășesc cererea și această tendință se va menţine şi în anul viitor. La mare căutare pe piaţă rămîn  a fi apartamentele cu o odaie în sectoarele Botanica, Riscani, Buiucani, Ciocana. Mai puţin atractive pentru chiriaşi sunt aprtamentele din zonele Aeroport, Ciocana Veche şi Poşta Veche. Aşadar, în 2013 costul mediu la chiria de lungă durată pentru apartamentele cu una, două, trei odăi, “econom clasă”, în municipiu Chișinău s-au repartizate în felul urmator (costurile pentru o lună):

 

  • Una odaie 130 – 160 Euro, în Centru – 180 – 200 Euro
  • 2 odăi   140 – 180 Euro, în Centru – 230 – 250 Euro
  • 3 odăi   180 –  200 Euro , în Centru –  250 – 320 Euro.

 

Costul chiriei pe termen lung la apartamentele din cladirile noi construite, cu condiţii de trai şi confort sporit variaza între 320-350 € pe lună pentru un apartament cu 2 odăi, care are o suprafață de 70-80 metri pătrați,  400-500 € pentru un apartament cu 3 odăi, avînd o suprafaţa  de la 100 metri pătraţi. Apartamentele cu suprafaţa mai mare de 120 de metri pătrați se închiriază destul de dificil, dar şi prețul chiriei nu este mai mic de 700 € pe lună. A rămas neschimbată și cererea chiriei pe termen scurt (de până la 3 luni). Costul de chiriei pe termen scurt e mai mare cu 30% faţa de costul chiriei pe termen lung. Din acest punct de vedere chiria pe termen scurt a apartamentelor este mai profitabilă. Această latură a pieței este destul de bogată şi variată  în oferte. Ca regulă, toate apartamentele de acest fel sunt în stare bună și complet utilate cu tehnică variată de uz casnic și mobilierul necesar. Cererea la chiria acestor apartamente va rămîne aceeași cel puțin pînă cînd costul acestor chirii va fi mai mic decît preţurile în diferite pensiuni sau hoteluri cu condiții de trai similare.

Costul chiriei unei locuințe de lux, Premium sau Business clasă rămîne destul de ridicat. Cele mai multe dintre aceste apartamente sunt situate în partea ultra-centrala a oraşului, în complexe rezidenţiale cu parcări individuale și pază. Destul de des, costurile chiriilor la aceste locuinte pornesc de la 800 – 1000 de euro pe lună. Casele de lux ale sectorului privat situate în zonele rezidenţiale sunt închiriate pentru 1200-2500 € pe lună iar uneori chiar şi  mai mult.

Trimite prietenilor

Email Agent