Piaţa chiriei imobilului destinat locuinţei

Indicii economici în anul curent sunt mai mici în comparaţie cu 2013. Acest lucru se datorează atît evenimentelor politice externe, în special situaţia din Ucraina, precum şi factorilor politici şi economici interni. Un rol important în acest sens a jucat şi deprecierea monedei naţionale faţă de principalele valute mondiale. În ceea ce priveşte starea pieţii imobiliare a chiriei spaţiilor locative, anul 2014 nu a adus schimbări esenţiale. Preţurile de închiriere pe termen lung au rămas aceleaşi, cu modificări nesemnificative. De obicei, la începutul anului şi în primăvară, pe piaţă apar mai multe oferte de apartamente pentru închiriat. Semnarea contractului de locaţiune pe termen lung în această perioadă, s-ar putea conta pe mai multe oferte şi reduceri din partea locatorilor. La începutul verii, piaţa, de obicei, este în stagnare. Flux de chiriaşi nu este. Mulţi sunt în concediu şi mulţi oameni nu se ocupa de afaceri, dar planifică vacanţa şi în această perioadă, uneori, prin intermediul negocierilor cu proprietarii, reuşesc să obţină o reducere de 5-10%. Dar cei mai mulţi proprietari prefera să prezinte ofertele pe piaţa imobiliară, pe termen lung, undeva în a doua jumătate a verii, începutul lui septembrie.agentie-imobiliara

Nu s-au schimbat şi criteriile obiective de evaluare a preţului la chirie. În primul rînd, este echivalentul ” preţ – calitate “. Mai bine şi mai scump se dă în chirie locuinţele în stare bună, cu reparaţie. Următoarea este accesibilitatea – amplasarea casei în apropiera opririlor transportului public duce la creşterea preţului chiriei. Dacă se dă în chirie un apartament într-un bloc cu apartamente, atunci primul etaj şi ultimile etaje duce la scăderea preţului chiriei. Deasemenea chiriaşii acordă atenţie la starea scărilor casei şi tipul casei – casele din cotileţ sunt mai solicitate. De regulă, obiectele propuse la chirie sunt dotate cu mobilier şi tehnică de uz casnic. Dar există oferte şi fără mobilă, dar procentul din ofertele totale este foarte scăzut şi variază între 2-5% din numărul total de oferte pentru chirie. Aceste locunţe sunt închiriate de catre cei care se mută într-un alt loc de trai, de exemplu, construiesc casa proprie sau sunt în aşteptarea dării în expluatare a caselor noi.

Liderii cererii, în dependenţă de tip şi amplasare, sunt apartamentele cu o camera situate în centru. Aici sunt cele mai scumpe locuinţe pe piaţa chiriei. Populare sunt, de asemenea, apartamentele cu o camera din sec. Botanica si Rîşcani, urmate de Buiucani şi Ciocana. Puţin mai mici sunt preţurile în casele de aspectul vechi în sec. Rîşcani de jos şi sec. Botanica de jos. O cerere mai mica o au sect. Aeroport, Poşta Veche şi Ciocana Veche.

În prima jumatate a anului 2014, preţul mediu a chiriei pe termen lung la apartamentele cu 1, 2, si 3 camere, în mun. Chişinău a constituit:

- 1 cameră: 130€ – 160€, în Centru – 180€ – 200€

- 2 camere: 140-180€, în Centru unele pîna la 250€

- 3 camere: 180-200€, în Centru în jurul la 300€.

Preţul mediu a chiriei pe termen lung la apartamentele din clădirile noi este de 320-350 € pe lună, pentru un apartament cu 2 camere, cu o suprafaţă de 70-80 m2. Pentru 3 camere, în jurul de 400-500 €, cu o suprafaţă de pînă la 100 m2. Apartamente cu o suprafaţă mai mare de 120 m2 se dau în chirie destul de dificil, dar şi preţul nu este mai mic de 700 € pe lună.

A rămas neschimbată şi cererea chiriei pe termen scurt (pînă la 3 luni). Dar preţul chiriei pe termen scurt este mai mare cu 30% decît cel pe termen lung.

Preţul chiriei pentru locuinţe de lux sau premium rămîne ridicat. Foarte des, aceste apartamente sunt situate în centrul oraşului, în complexuri locative închise, cu parcare privată şi cu securitate. Preţul chiriei pentru astfel de locuinţe este de 800 – 1000 de euro pe lună.

Casele individuale de elita se dau în chirie cu 1200-2500 € pe lună, uneori şi mai scump.

Trimite prietenilor

Email Agent