- Va aflati aici: Principala » Blog » Articole » Analiza pieței imobiliare pentru anul 2014
Analiza pieței imobiliare pentru anul 2014
În ultimele șase luni ale anului current piaţa imobiliată poate fi caracterizată printr-o stagnare continue și in special a pieței imobiliare secundare. În segmentul de locuințe secundare este deosebit de clar așteptările și tendințele vizibile pe piața locuințelor municipale.Vânzători și cumpărători i-au cu mult mai greu o decizie de a vinde și achiziționarea a imobilului faţă de anii precedenţi.
Din partea vanzatorilor, acest lucru este exprimat prin refuzul de a se conforma cu situatea slabă a pieței și în consecință vinzatorii nu sunt dispusi la vinderea apartamentelor la un preț mai mic. Din partia cumparatorilor, acest lucru este exprimat prin așteptarea unei posibile reduceri a prețurilor la apartamente în viitor și în consecință se manifesta prin amînarea ahiziţionării imobilului. Apartamentele pe piața secundară de locuințe nu au o cerere majorată, dar in acelas timp şi nu se opservă o diminuare brusca a preţurilor.
Analizînd în general starea de pe piața secundară de locuințe din prima jumătate a anului 2014 specialistii noştri au identificat o serie de modificari:
- - Rata de reducere a leului moldovenesc în raport cu valutele straine va duce inevitabil la o scădere a preţurilor apartamentelor pe piața locuințelor secundare în 2014, iar pe de altă parte, poate crește numărul de tranzacții în scopul de a păstra economiile în formă de bunuri imobiliare.
- - Tendința de reducere a înregistrărilor primare a apartamentelor in cladiri noi (în comparație cu aceaşi perioadă a anului 2013), prin studiul Biroului Național de Statistică aceşti indici indică o diminuare de la 25% la 13%, aciasta va afecta în mod direct numărul de tranzacții pe piața imobiliară secundară.
Analizind situaţia în ultimele șase luni ale anului 2014, se poate menţiona unele schimbări pe piața imobiliară din Chișinău. Unul dintre aceşti factori este iniţiativa guvernului prin abordaria finală a paşaportizării caselor vechi. Această iniţiativa va duce la sistematizarea datelor ce ţine de staria tehnica a caselor de locuit din municipiu Chişinau. Inovaţia va da un impuls pentru vinderea de locuințe de tip standart, comparativ cu apartamentele construite in perioada sovietică, mai vechi.
Apartamentele cu suprafeţe mai mici şi cu costuri relativ mai ieftine se vînd mai repede și mai efectiuv faţă de anul precedent. Acest lucru a fost deosebit de vizibil în legătură cu falimentul și litigii a mai multor companii de construcţii legate de construirea mansardelor și de case noi. Trebue remarcat incidentul cu mansardele din capitala din sectorul Botanica, care a redus vânzările în acest segment şi a sporit cererea pe piata secundară a apartamentelor cu o odaie.
Ţinind cont de costurile înalte la achitaria facturilor pentruu serviciile comunale şi mărirea impozitul imobiliar de 2 ori și altor majorări suplimentare a costurilor pentru întreţinerea apartamentelor cu 3 şi 4 camere a dus la cresterea ofertelor pe piaţă care la rândul său a redus costurile apartamentelor de aşa tip conform estimărilor noastre cu circa 5-8% de la începutul acestui an.
Analizind situaţia pieţii imobiliare în prima jumătate a anului 2014 o influență considerabilă poate avea şi factorii politici care astăzi sunt destul de dificil de prognozat. Cu toate acestea avind alegerile parlamentare și ratificarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, piața imobiliară rămâne în stagnare continuă. Prețul mediu a unui metru pătrat pe piața secundară, potrivit calculelor experților noștri, este de 580 de euro. Pe piaţă sunt solicitate apartamentele cu 1 odaie cu o suprafaţă de 31-39 m2 si 2 –odai cu suprafeţe de 45-55 m2, în zonele centrale la Botanică, Riscanovca, Ciocana, Buiucani. Oferte de aşa apartamente în 2014 ,comparînd cu anul 2013 a crescut cu 5,7%. La aşa apartamente preţul mediu pe piaţă rămîne la 580-650 euro pe metru pătrat.